Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Jędryczki w Ostrowitem

O 9 łyżeczek za dużo...

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia zawartość cukru w diecie dzieci nie powinna przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na energię. Przy średnim spożyciu wynoszącym 2000 kcal jest to ok 10-12 łyżeczek cukru. W Polsce limit ten jest średnio przekraczany o 9 łyżeczek. Nadmiar cukru występuje w dużej mierze w napojach słodzonych. Popularne gazowane napoje w 500 ml potrafią zawierać aż 10 łyżeczek cukru, a dla przykładu wody smakowe to mniej więcej 6 łyżeczek cukru.W diecie dzieci znajdują się również inne produkty będące źródłem „słodkich” prostych węglowodanów – chociażby jogurty owocowe i popularne płatki śniadaniowe. Cukier znajduje się również w większości ogólnodostępnych przekąsek m.in batonach, żelkach, chrupkach. Cukier towarzyszy więc dzieciom przez cały dzień w niemal każdym produkcie. Również w tych, które wydawałoby się mają być zdrowe i naturalne: jogurtach ze zbożami i owocami, „naturalnych” lemoniadach, ciasteczkach z ziarnami. Nadmiar cukru może mieć bardzo poważne konsekwencje, szczególnie dla dzieci – poczynając od próchnicy zębów, problemów z koncentracją i zapamiętywaniem, poprzez otyłość, która może przyczynić się do rozwoju innych poważnych chorób. Niestety rodzice nie zawsze są świadomi, ile cukru zawierają napoje, wody słodzone czy przekąski, które trafiają do śniadaniówek dzieci. Zachęcamy do zapoznania się z całym artykułem poruszającym opisany problem, który został zamieszczony na stronie Ministerstwa Zdrowia:

https://planujedlugiezycie.pl/index.php/aktualnosci/o-dziewiec-lyzeczek-za-daleko-czy-wiesz-ile-cukru-je-twoje-dziecko/ .

 

Cukier